Gelet op de wet

Pas als je dertien jaar of ouder bent, mag je werken in je schoolvakantie.

Wat voor vakantiewerk je mag doen hangt af van je leeftijd. Vanaf 15 jaar mag je je inschrijven bij een uitzendbureau.

Heb je meer vragen over de regels en wetten omtrent vakantiewerk en staan deze hier niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid via de Postbus 51 infolijn, tel. 0800 9051 (gratis) of kijk op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/jongeren-en-werk

Hoeveel uur mag ik werken?

Als je 16 of 17 jaar bent mag je maximaal 9 uur per dag en 45 uur per week werken, waarbij geldt dat je gemiddeld per 4 weken niet meer dan 40 uur per week mag werken. Je mag 's nachts niet werken, niet overwerken en geen oproepdiensten draaien. Op zondag werken mag, mits je op zaterdag niet hebt gewerkt en minimaal 4 zondagen in het kwartaal vrij bent.

Hoeveel mag ik bijverdienen?

Als je door het jaar heen ook een baantje hebt, en je verdient meer dan € 1.266 netto per kwartaal, stopt de kinderbijslag. Hiervoor telt het geld dat je verdient met vakantiewerk niet mee: in de zomermaanden (juli, augustus en september) mag je € 1.300 netto extra bijverdienen. Als je jonger bent dan zestien jaar mag je onbeperkt bijverdienen zonder dat dit gevolgen heeft voor de kinderbijslag.

Ontvang jij studiefinanciering, dan mag je 13.709,80 euro per kalenderjaar bijverdienen. Als je meer verdient dan moet je de studiefinanciering stopzetten en dus ook je OV studenten chipkaart inleveren. Het te veel verdiende geld moet je terugbetalen aan DUO-IB-Groep.

Als je veel verdient met je vakantiebaantje en je ouders hebben een bijstandsuitkering dan kan jouw salaris soms gevolgen hebben voor hun uitkering. Meestal is er niets aan de hand, maar neem voor de zekerheid contact op met de sociale dienst in jouw gemeente om te vragen wat de regels zijn.

Welk werk mag ik doen?

Je mag bijna alle soorten werk doen. Je mag dus ook in fabrieken werken, achter de kassa zitten en serveren op een terras. Bij veel werk of gevaarlijk werk moet er wel een ouder iemand aanwezig zijn om je te helpen en om in te grijpen als dat nodig is. Bij gevaarlijk werk moet je werkgever altijd van tevoren aan je uitleggen wat de risico’s van het werk zijn. Hij moet je, als dat nodig is, ook beschermende handschoenen, bril, schoenen of een jas geven. Bovendien moet hij dit alles opschrijven zodat jij dit kunt nalezen.

Kan ik belastinggeld terugkrijgen?

Er wordt automatisch belasting ingehouden van je loon als je gaat werken. Aangezien je meestal niet het hele jaar werkt, of maar een paar uur per week, betaal je meestal teveel belasting. Als dat zo is kun je geld terugkrijgen van de belastingdienst. Kijk voor meer informatie hierover op www.belastingdienst.nl
Heb je meer vragen over de regels en wetten omtrent vakantiewerk en staan deze hier niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Je kunt natuurlijk ook rechtstreeks contact opnemen met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid via de Postbus 51 infolijn, tel. 0800 9051 (gratis) of kijk op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/jongeren-en-werk

Ben je 18 jaar of ouder?

Ben je 18 jaar of ouder, dan mag je alle werkzaamheden verrichten. Natuurlijk ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je goed krijgt uitgelegd welke werkzaamheden je moet doen, hoe je alles moet gebruiken en wat je wel en juist niet moet doen. Als je oordoppen, handschoenen, een veiligheidsbril of andere bescherming krijgt, ben je verplicht deze te dragen tijdens het werk.